LCHF, Lågkolhydrat och Paleokost

LCHF

LCHF är en kost som innehåller minimalt med kolhydrater till förmån för rikligt med fett

Kosten domineras av naturligt fett och protein från djurriket, men består även av naturliga kolhydrater från ovanjordgrönsaker, som avocado, sallad, vitkål, blomkål, gurka, svamp och spenat som exempel.

Feta mejeriprodukter kan ingå efter tycke och smak. Med fördel kan man välja feta fiskar och nötkött som innehåller mycket fett, som märgpipa, högrev och entrecote. Ägg är fantastiskt närings och energirik mat

Det viktiga är att man får i sig lagom mängd protein och tillräckligt med fett för att man ska hålla sig mätt och nöjd utan att känna sig hungrig mellan måltiderna.

En kost som passar de som vill gå ner i vikt, men är även perfekt för diabetiker eftersom blodsockret inte höjs speciellt mycket efter en kolhydratsnål och fet måltid. I och med att man slipper blodsockerhöjningarna och då även svängningarna så slipper man även ett stort insulinpåslag i kroppen, och blir då inte lika hungrig och sugen fort, som man blir efter en måltid med stort kolhydratintag

Fördelningen i kosten bör vara ca 80% fett, 15% protein och 5% kolhydrater.

Vissa räknar sina kolhydrater i gram och kan ha som mål att högst äta 5, 10 eller 20 gram kolhydrater per dag.


Lågkolhydratkost

Lågkolhydratkost består till den största delen av fett och protein från djurriket, vilket man kombinerar med naturliga kolhydrater från ovanjordgrönsaker i riklig mängd. Näringsrika grönsaker som blomkål, vitkål, avocado, sparris, svamp, gröna bladgrönsaker och tomater är exempel på vad man bör äta rikligt av.

Rotfrukter, frukt, nötter och frön, men även lite ris eller potatis någon gång, kan ingå i denna kost, utifrån din hälsa och fysiska aktivitet. Feta mejeriprodukter kan ingå i denna kost i den mängd man önskar och mår bra av.

En lågkolhydratkost kan man även kombinera med en vegetarisk kost, om man så önskar, men blir lättare att hålla om man äter ägg, mejerier och även fisk ibland.

Det är en kost som passar de som är fysiskt aktiva, friska, och vill bevara sin hälsa.Paleokost

Paleokost, Stenålderskost är den kost som många tror att vi genetiskt är anpassad till att äta.

Det är mycket viktigt med ursprung och kvalitet på maten, den ska med andra ord vara så ren och oprocessad som möjligt.

Det är en kost med lite kolhydrater, minimalt med mejeriprodukter och inget spannmål. Kosten domineras av naturligt fett, protein och grönsaker.

Feta mejerier som kan ingå i LCHF och lågkolhydratkost äter man minimalt av inom Paleokosten. Smör kan ingå och ibland någon riktigt lagrad ost. Istället kan man vara mer frikostig med bär, nötter, frön och någon frukt ibland.

Det är en kost som passar de som lider av autoimmuna och inflammatoriska sjukdomar, såsom Reumatiska sjukdomar, MS och astma.